dimecres, 5 de maig del 2010

Excursió popular De Gavadà-Taixos

Caminante, son tus huellas
el camino y nada más;
Caminante, no hay camino,
se hace camino al andar.
Al andar se hace el camino,
y al volver la vista atrás
se ve la senda que nunca
se ha de volver a pisar.
Caminante no hay camino
sino estelas en la mar.


Antonio Machado

Així començàvem diumenge l’excursió, confosos per la poesia i envoltats per una estranya follia, i més que parlar seguíem recitant versos.
Vora 50 persones, la major part provinents de Pratdip, Tivissa, Hospitalet i Vandellòs ens vam trobar a les 9 del matí a Gavadà. Cal fer aquí un apunt i és que aquesta pedania ha estat recentment enaltida amb el llibre Un cant a l'enyor: Gavadà en la seva plenitud (1850-1950) realitzat per un dels membres més actius del Centre, la Cristina Castellnou.
Un cop feta la foto de grup de rigor, vam iniciar el recorregut en direcció nord seguint la carretera. Després d’uns 500 m ens vam desviar a la dreta (sud) per un sender força cobert de vegetació i que evidenciava estralls causats per la mala conducció de motos.
Els sender ens portà a la pista dels Taixos que seguírem a la dreta (sud) durant una bona estona. Amb l’estomac fent senyals sonores de fam vam decidir buscar un bon lloc per esmorzar, i ens vam replegar en un punt alt prop del racó del perdigó i de la cova de l’Escoda. Amb la panxa plena vam continuar fins al Barranc dels Taixos, desviant-nos cap a la dreta (oest) fins arribar al Mas del Sancho on vam poder conversar un rato amb el pastor. Des d’aquí vam agafar el sender que surt del costat del mas, a la dreta en direcció nord, que ressegueix el Barranc Fondo i forma part del GR 192. Aquesta part del recorregut és sens dubte la més espectacular, ja que es conserven marges realitzats amb gran destresa, que semblen lamines més que pedres col·locades unes sobre les altres, ens trobem també amb una imponent paret de l’Agulla del Mas del Guertxo i amb el mas que porta el mateix nom vigilant des de dalt el fondo del barranc recelosament.
El sender ens portà altre cop a la carretera de Gavadà que continuàrem a la dreta (nord) fins arribar a Gavadà. Aquí uns quants ens vam animar a visitar l’ermita de Sant Martí de Porres i la Torre de Gavadà, i també vam arreplegar unes quantes caparres...